Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a descins, în decursul zilei de azi, într-o comunitate romă, din zona Străulești, unde locuitorii își duc traiul vânzând fier vechi. În cadrul unei intervenții la Antena 3, Mircea Fechet a menționat că vânzarea de fier vechi constituie „o tradiție” pentru astfel de comunități și este interesat de un dialog cu aceștia, astfel încât activitatea lor să intre în legalitate. Fechet a subliniat că adevăratele rețele infracționale sunt din afara României, acestea aducând tone de deșeuri în țara noastră, pe la punctele vamale.
Ministrul Mediului Mircea Fechet a vorbit despre grupările infracționale care aduc, ilegal, deșeuri în România. Fechet a menționat că este vorba de tone de deșeuri care intră ilegal pe teritoriul țării noastre prin punctele vamale. Ministrul a menționat că
„Eeste important să înțelegem că toate acele vehicule scoase din uz, toate acele deșeuri din echipamente electrice și electronice, cauciucuri, haine second-hand și multe altele ajung, din păcate, pe teritoriul României prin niște rețele internaționale de crimă organizată. În legătură cu modul în care aceste deșeuri ajung în România, pot avea niște semne de întrebare în legătură cu angajați, că sunt de la vamă, că sunt de la Garda Națională de Mediu, cumva, cu sprijinul sau prin intermediul unor rețele de crimă organizată, despre asta vorbim. În România intră zilnic nenumărate tone de deșeuri, fie că sunt mascate în vehicule second-hand, fie în vehicule scoase din uz, fie în haine second-hand sau cauciucuri second ce urmează a fi vândute pe piața.”, a menționat Mihai Fechet.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a participat personal miercuri, la descinderile făcute de polițiști și jandarmi, împreună cu inspectorii Gărzii de Mediu, pe teritoriul mafiei deșeurilor de fier vechi, în Sărulești-Gară, județul Călărași.
“Aş dori să menţionez faptul că mâine la prima oră l-am chemat pe primarul localităţii la minister. M-aş bucura să nu vină singur, m-aş bucura să vină însoţit şi de un reprezentant al comunităţii pentru a mă asigura că discutăm acelaşi lucru toţi, nu discut un lucru cu primarul şi alt lucru cu ceilalţi, pentru că, în mod cert, aşa cum arată astăzi acest câmp, este inadmisibil. Va trebui să găsim soluţii de a respecta toate exigenţele de mediu, va trebui să găsim soluţii de finanţare, dacă e cazul, pentru că nu îmi propun să mă prefac că aceşti oameni nu există. Acest lucru s-a întâmplat, din păcate, până astăzi şi aici, s-a întâmplat şi în multe alte comunităţi în care am fost şi eu personal, însă trebuie să acceptăm că această comunitate există, trebuie să acceptăm că această comunitate are activitatea pe care o are de ani de zile şi probabil o va avea şi în continuare şi trebuie să găsim acea formă legală prin care să nu avem probleme de mediu şi m-aş bucura să nu avem nici probleme sociale”, a mai declarat Mircea Fechet.
FOTO: Facebook
CITEȘTE ȘI: